مدیریت ریسک

مدیریت ریسک شخصی

زندگی انسان امروزی  پر از حوادث غیرمنتظره‌­ای است که می­‌تواند پیامدهای ناخوشایند گسترده‌­ای داشته باشند. در بزرگراهی در حال رانندگی هستید، به ناگاه گوشی‌تان زنگ می‌­خورد، حواستان پرت می‌­شود، به گاردریل‌های وسط بزرگراه برخورد می‌­کنید و خودروی شما آسیب می‌­بیند. یکی از اعضای خانواده، بیمار می‌­شود و بعد از مدتی دیگر نمی‌­تواند کار کند. خانه یکی از همسایگان آتش می‌­گیرد و باعث می‌­شود خانه شما هم ویران شود. اگرچه اکثر مردم، دوست ندارند به چنین چیزهایی فکر کنند و از آنها فرار می‌­کنند، ولی اینها بخشی از واقعیت‌­هایی است که با آن روبرو هستیم. اکنون با این سؤال مواجه هستیم که چگونه این خطراتی که روزانه با آنها مواجهیم را مدیریت کنیم تا دچار کمترین چالش و مشکل شویم؟ چه کاستی‌­هایی در نحوه برخورد با این خطرات وجود دارد؟ و در نهایت، چگونه می‌­توانیم مطمئن شویم که مؤثرترین رویکردها را برای مدیریت این خطرات در پیش گرفته­‌ایم؟

ریسک شخصی چیست؟

در ساده‌ترین شکل، ریسک شخصی چیزی است که اتفاق می‌افتد؛ ولی مطلوب نیست. براین‌اساس مدیریت ریسک شخصی، تلاش برای مدیریت رخدادهایی است که یا اتفاق نیفتند، یا اگر اتفاق می­‌افتند، آسیب چندانی به ما وارد نکنند.

فرایند مدیریت ریسک شخصی

مدیریت ریسک شخصی عبارت است از فرایند شناسایی، اندازه‌­گیری و پاسخ به ریسک‌­های شخصی. مدیریت ریسک شخصی اصول مدیریت ریسک را به کار می­‌گیرد تا ریسک­‌های شخص/خانواده را شناسایی و مدیریت کند. همان­گونه که در شکل زیر نشان‌داده‌شده است مدیریت ریسک شخصی یک فرایند چهارمرحله‌ای است:

۱- شناسایی ریسک

اولین گام در فرایند مدیریت ریسک شخصی شناسایی تمام ریسک­‌ها و خطرات بالقوه‌­ای است که می‌­توانند زندگی فرد و یا خانواده وی را دچار چالش کنند و مشکلات مالی برای آنها به وجود بیاورند. ریسک‌­های شخصی در سه گروه دسته‌­بندی می‌­شوند:

گروه اول: ریسک اشخاص

ریسک­‌هایی که در این گروه قرار می‌­گیرند در مورد رویدادهایی است که در زندگی شخصی یک نفر اتفاق می‌­افتند و برنامه‌­های مالی او را تحت‌تأثیر قرار می­‌دهند. نکته مهم در مورد این دسته از ریسک­‌ها این است لزوماً این ریسک­‌ها موجب ضرر و زیان شخص نمی‌­­شوند.

انواع ریسک‌­های مربوط به اشخاص عبارت‌اند از:

  • بیماری و درمان
  • ورشکستگی
  • زندگی (افزایش تعداد افراد تحت تکفل)
  • مرگ سرپرست خانواده
  • مرگ یکی از افراد تحت تکفل
  • بیکاری
  • حوادث (سرپرست خانواده  یا یکی از افراد تحت تکفل)
  • بازنشستگی
  • ازکارافتادگی

گروه دوم: ریسک­های مربوط به اموال

ریسک­‌های این گروه مربوط به خطراتی است که دارایی­‌ها و اموال فرد را تهدید می­‌کند و در صورت وقوع می‌­تواند باعث ضرر و زیان او شود.

  • ریسک­‌های مربوط به منزل مسکونی
  • ریسک­‌های مربوط به خودرو
  • محیط کار
  • سایر اموال منقول
  • جانداران

گروه سوم: ریسک­‌های مسئولیت

بنا بر ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی هر کس مسئول زیان و خسارتی است که به جان و مال اشخاص دیگر وارد می­کند؛ بنابراین اصل اگر به واسطه مسئولیت های مدنی و حرفه‌­ای هر شخص یا افراد تحت تکفل او به دیگران آسیبی وارد شود او مسئول جبران آن است. جبران این خسارت‌­ها برنامه مالی شخصی را دچار چالش می­‌کند. این ریسک­‌ها عبارت‌اند از:

  • مسئولیت مدنی
  • مسئولیت حرفه‌­ای

۲- ارزیابی ریسک

در این مرحله فراوانی و شدت هر یک از ریسک­‌ها و خطرات شناسایی شده تعیین می­‌شود. مثلاً احتمال اینکه خانه شما در اثر طوفان ویران شود کم است؛ ولی اگر چنین اتفاقی بیفتد هزینه سنگینی به شما تحمیل می­‌کند.

۳- پاسخ به ریسک

در مرحله پاسخ به ریسک بهترین روش مقابله با خطرات تعیین می­‌شود. روش­‌های مختلفی برای مواجهه با ریسک وجود دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

۱-۳-اجتناب از ریسک

ساده­‌ترین راه برای مقابله با ریسک، اجتناب از کارهایی است که باعث ایجاد آن ریسک می‌­شوند. در این روش احتمال وقوع ریسک صفر می‌­شود و در نتیجه خسارتی به وجود نمی­‌آید. برای نمونه نساختن خانه در مسیر سیل، راهبردی است که برای همیشه فرد را از ریسک وقوع سیل و پیامدهای آن در امان نگه می­‌دارد. یا برای درامان‌ماندن از خطرات جانی، ممکن است چتربازان فعالیت تفریحی دیگری را انتخاب کنند!

۲-۳-کنترل ریسک

منظور از کنترل‌کردن ریسک، استفاده از روش­‌های پیشگیری و کاهش خسارت در صورت وقوع ریسک است. پیشگیری، انجام فعالیت­‌هایی است که احتمال وقوع خسارت را کاهش می‌دهد؛ مانند رانندگی با سرعت مجاز برای کاهش احتمال تصادف یا انجام معاینات دوره­ای برای مقابله با بیماری­‌های صعب‌­العلاج. کاهش خسارت، به فعالیت‌­هایی اشاره دارد که در کاهش شدت خسارت مؤثر هستند؛ مانند بستن کمربند ایمنی، نکشیدن سیگار یا انجام منظم فعالیت­‌های ورزشی.

۳-۳-نگهداری ریسک

نگهداری ریسک به این معنی است که انتخاب می‌کنید ریسک ضرر را بپذیرید و هزینه آن را بپردازید. نگهداری ریسک می‌تواند روشی مؤثر برای مواجهه با بسیاری از انواع ریسک­‌های با فراوانی و شدت کم باشد. همچنین این روش برای مقابله با خطرات بسیار بزرگی که معمولاً نمی‌­توانید از آنها جلوگیری کنید یا ریسک آنها را به مؤسسات بیمه منتقل کنید رویکردی معقول است.

۴-۳-بیمه

یکی دیگر از روش­‌های مرسوم در مواجهه با ریسک، استفاده از بیمه است. در این روش، ریسک به شخص دیگری که در واقع همان شرکت بیمه است منتقل می‌­شود و با عقد قراردادی بین بیمه­‌گذار و بیمه­‌گر (یک شرکت بیمه)، شرکت بیمه متعهد می­‌شود در قبال پرداخت حق بیمه، هر گونه خسارتی را که متحمل می‌­شوید طبق شرایط مشخص بازپرداخت کند.

۴- پایش

آخرین گام در فرایند مدیریت ریسک شخصی مرور منظم وضعیت مالی شخصی است. در صورت هر گونه تغییر در برنامه­‌ها، دارایی­‌ها، وضعیت شغلی و هر آن چیزی که سیستم مالی شخصی را تحت‌تأثیر قرار می­‌دهد بایستی فرایند مدیریت ریسک را دوباره انجام داد تا اطمینان حاصل کرد که همه ریسک­‌ها و خطرات تحت کنترل هستند. بهتر است حداقل سالی یکبار این کار را انجام دهید. البته با هر تغییر عمده در سیستم مالی شخصی بایستی ریسک­‌ها شناسایی و بهترین نحوه مواجهه با آنها را شناسایی و بکار گرفت.

اشتراک‌گذاری

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید